awesome partisan (:

MukaSurat

through hard and easy (:

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, August 11, 2011

Mitos Sang Bakawali

Entry gua kali ni agak hebat bunyinye. Bila Mak Temah tny Mak Bedah "Eh, ape kau tanam kat blakang umah kau Bedah?" And sudah pasti kita akn mndengar jawapan sebegini. "Adelahh aku tanam sayur2 sikit. Kacang botol, cili, kangkung, bla bla bla.." Tapi jarang sekali kite dgr Mak Bedah ckp nak tanam bakawali. Sebut pasal bunga bakawali ni gua da mule tak sedap hati. Bulu bulu roma kt tgn gua tegak berdiri. Hati gua berdegup sgt kencang. Macam ade sesuatu yg misteri pada bunganya.

Sebelum gua start story, kita kenal-kenal dulu dgn bunga bakawali ni.

Picture credit to pakcik Google

Nama Tempatan : Bakawali
Nama Saintifik : Epiphyllum Anguliger
Nama Lain : Ric cac cactus, Moon Cactus, Queen of the night
Famili : Cactaceae
Lokasi Dijumpai : Tanaman Hiasan
Keterangan : Tumbuhan dari famili cactus ini membiak melalui keratan batang.

Lu orang jgn tny gua mcm mne maw sebut nama saintifik dia. Sumpah gua xreti. Dulu kat matrik gua amek sains hayat. Segala keturunan pokok terkandung dlm chapter Biodiversity. Tapi gua x suke chapter tu. Org ckp mcm mnghapal kamus. Cilake. Chapter tu saje da back up stgh mukasurat buku bio.

Cam tahik.

*******

Sekarang kita dengar pulak apa kata orang kampung pasal bakawali ni.

Sabariah, 26 

Sabariah (Selangor) : "Bunga ni memang menakjubkan. Saya telah menanamnya dari pemberian rakan sepejabat ( cina) katanya oong..suatu malam kami suami isteri terperanjat nampak cahaya kilat drpd luar rumah..kami keluar mencari punca cahaya tu..alangkah terperanjatnya rupanya dtg drpd bunga ini yg tgh mngembang dkt dgn tingkap bilik..besoknya pergi pejabat saya ceritakan dgn kawan cina saya..katanya oong sudah mari..nk jadikan cerita, betul hampir 13 tahun berumahtangga bulan tu saya disahkan hamil..entah lah macam pelik..walau apapun ini semua terjadi dengan izin ALLAH..sekarang anak kami dah 13 tahun."

Kak Piah, 52

Kak Piah (Melaka) : "Orang orang cino kate, kalau pokok ni da berbunga maknenye kite nk dapat duit ler tuu. Tapi kite ni org islam jgn ler kite pcaye mende2 gini. Akak punya pun x berbunga lagi. Tapi daun mencanak naik."


"So, lu punya story mcm mne Ewan? Ada baekk x?"

Haa ini gua pny story. Bende ni jadi 3 ari lepas. Masa kejadian 11.30 malam. Selama ni gua x penah tahu puan mama ade tanam ini pokok. Malam tu gua tgh layan bola. Game penting. ManU lawan ManCity. Kebetulan mase layan, ManU tgh ketinggalan 0-2. Gua geram. Ini macam gua igt mase tu jgk gua nk pegi Wembley joget2 depan gawang ManCity. Biar golkeeper City (Joe Hart) hilang fokus tgk ketampanan tubuh gua. hakhak

Tgh syok layan tibe tibe gua disentak oleh ketukan pintu.

"Ahh  potong stim!!".
Gua mengeluh tanda protes.

Kelibat puan mama di depan pintu.

"Wan pinjam kamera."
"Tu haa atas kerusi. Ma nk buat ape?"
"Tangkap gmbo bunge lerr!" (Sambil menunjukkan muke berseri seri bagai mendapat hadiah Habib Jewel daripda incik baba)

Gua macam, erkk tebiat ke puan mama. Jadah hape tngkap gmbo bunge tgh2 mlm gini. Esok dah tak ade siang ke?

For your info, bunga Bakawali ni kembang hanya pada waktu malam dan baunya memang semerbak wangi. *orang tua tua dulu yang cakap*. Dalam pukul 11 dah mule kembang. Lepas tu bau die akan lebih wangi pukul 12 tatkala ia kembang penuh. *pun orang tua tua yang cakap*. Then, bunga akan layu bila terbitnya matahari. Sekali kembang, terus layu.

Ohhh sekarang bau gua paham. Gua dihambat seribu penyesalan. Bersalah rasanya memikir yang bukan bukan terhadap puan mama. Malam tu gua xdpt mnyaksikan fenomena pngembangan bunga bakawali. Gua memilih utk mnyksikan skuad setan merah gua beraksi. 

"Alaaa rugi lah xdpt tgk on the dot!! Camne ni? Ruginyerrrrr."

Its okay. Gua chill. Ade 4 kuntum yang da ready nk kembang tapi gua pon xtaw nasib gua memang ong kot. Dijadikan cerita malam tu 2 kuntum je yang kembang. Ini ade can. hakhak.


Ni 2 kuntum yang gua melepas nk usha. Lu orang nmpk tak ade lagi 2 kuntum yang kuncup segan nk tayang body die tu. Kire yang 2 kuntum lagi tu memang tggu gua nk ratah la tu. Maybe esok.


Ni plak shot dari tepi. Gua first time tgk live ni. Batak sket. Mase ni gua da jatuh cinta da ngn bunga ni. Ikut hati sape name Bakawali pon gua nk jatuh cnta skali ah. Tapi malang cik awek name die bukan Bakawali. 

"Takpelah, nnti kita kawen dapat ank permpuan kita namakan die Bakawali ehh."
At least ade jgk name Bakawali tu. Hakhak. gatai nooo. Mak x ajar gatai gatai ni.


Puan mama cakap die tanam ni Bakawali putih. Gua pon x sure Bakawali ade brape byk jenis. Gua buat research mcm byk je. Tapi tu belakang cerita. Kalau gua nk cerita sekali harung memang tak lah kan.


*********

Menurut apa yang gua kaji, 2 kaum yg mewujudkn mitos sang Bakawali. Melayu and Cina. Disebabkn gua nk bg thrill sket, gua cerita mitos org cina dulu. Orang Cina percaya pokok Bakawali boleh mndatangkan tuah dan rezeki bila berbunga. Dorang tanam kat tmpat berniaga pastu ikat dgn reben merah kt setiap dahan. Diorang gak percaya kalau Bakawali tu mati atau layu mknenye mereka akn dapat musibah. Bak kata orang cina, suwey la. Ahh kentut lu lah.

"Haiya Ah Cai. Lu orang ni bodo ke apa? Itu semua ketentuan tuhan maa..Dulu pendidikan Islam kat sekolah mesti lu x penah dapat A kan?"

"Hey bolo (bodo). Gua cina mana amek itu punya subjek kat sekolah. Gila!"

Gampang. (-__-")

Orang Melayu pulak prcaya ada penjaga yg berada berhampiran pokok Bakawali mase bunga nk brkembang.
Bunian!
Ada jugak yg percaya terdapat seorang dewa dari kayangan yang jage bunga ni masa die nk kembang.

Pergh. Da macam cerita melayu zaman zaman Nordin Ahmad dengan Ruminah Sidek. Siap dewa bagai. Elok lah tu. Konon konon Nordin Ahmad sang putera yang jage Bakawali. Dtg mnyunting sang bunian  Ruminah Sidek. Erk patut ke? Korang nilai la sendiri.
*pandai pandai je gua buat cerita*


Nak smbung lain kali lah. Bole?






p/s : Ni first time gua buat cerita bersiri. Amcam? Ade rase saspen? heh. Next episod gua akn ceritakan pngalaman gua mase tunggu Bakawali tu kembang. Peace yaww.

3 comments:

  1. hahahaha.....b ni mengutuk cina no 1 ekk.lawak.best best

    ReplyDelete